Anita van Rootselaar

Projecten

Tussen de polen in: op zoek naar het gemiddelde ongenoegen (werktitel)

Zijn alle PVV-stemmers racisten? Er wordt veel gezegd en geschreven over de polarisatie in Nederland. LPF, PVV, FvD kregen allen in de afgelopen tien jaar, vaak als relatieve nieuwkomer, een groot aantal stemmen. Wat zij qua thematiek gemeen hebben: immigratie staat hoog op de agenda. Voor mijn project ‘Tussen de polen in: op zoek naar het gemiddeld ongenoegen’ trek ik enkele wijken in Nederland in, om op zoek te gaan naar de bron van het ongenoegen. Het ongenoegen van het ‘stille midden’, want over de extremen is al genoeg gezegd. Mijn onderzoek vindt plaats in steden en dorpen die samen een dwarsdoorsnede vormen van het ‘gewone’ Nederland. Geen Schilderswijk, maar een ‘normale’ wijk in bijvoorbeeld Amersfoort (de meeste gemiddelde stad van Nederland). Daarbij richt ik me op buurten die op dit moment van samenstelling aan het veranderen zijn. Hoe is het, als je leefomgeving verandert? Wat gaat er goed, wat moet er anders? Een bundeling van interviews, statistische data en analyses.

Verwachte publicatiedatum: eind 2020.

Hoe lang is elastiek? (werktitel)

Op dit moment ben ik bezig met mijn eerste roman, werktitel ‘Hoe lang is elastiek’. Een verhaal over twee ex-geliefden. Over een toekomst die nooit kwam. Waar alles nog was zoals het nooit is geweest. ,,Jij schaakt altijd met één koning”, verweet hij haar. ,,Jij speelt nog steeds mee”, antwoordde ze.

Verwachte publicatiedatum: 2021.

Gevangen in Griekenland

In 2016 ben ik voor een eigen journalistiek project over de situatie van Afghaanse vluchtelingen naar Griekenland gegaan. Daar bezocht ik diverse vluchtelingenkampen, waaronder Eliniko, in Athene. Dat heeft geleid tot de productie ‘Gevangen in Griekenland‘ voor Asterixx Media.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail